15.5 C
Sarajevo
Petak, 27 Maja, 2022

Afganistan: Talibani izveli veliku operaciju u Baghlanu, ubijeno i ranjeno 150 režimskih vojnika

Pet pripadnika talibanske specijalne jedinice u nedjelju su u 12:00 sati po lokalnom vremenu izveli vojnu operaciju usmjerenu na glavno sjedište režimske marionetske vojske i policije u gradu Pul Khumri u strateškoj pokrajini Baghlan.

Talibanski aktivisti navode da je Muhammed Barat, jedan od petorice napadača, operaciju otpočeo tako što se oklopnim vozilom odvezao do sjedišta a potom izvršio šehidsku akciju nakon čega su uništene sve obližnje kontrolne tačke i barijere, a vojska je izgubila više desetaka vojnika.

Nakon što je očišćen prilaz sjedištu, četvorica ingimasija upala su u zgradu gdje se održavao sastanak i ubila najmanje 80 režimskih vojnika i policajaca, dok je oko 60 teže ili lakše povrijeđeno.

Talibanski aktivist Niamatullah Sabiq navodi da je u operaciji eliminiran veliki broj tlačitelja i marioneta koji nanose štetu lokalnom stanovništvu i čuvaju NATO snage.

U borbama je poginuo Haseebullah Andrabi, režimski zapovjednik ”Bataljona 300”.

Određeni izvori navode da su borbe još uvijek u tijeku i da je najmanje 200 režimskih vojnika zarobljenu u kompleksu sjedišta.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes