Afganistan: Talibani izbacili IDIŠ iz Kunara, a onda ih bombardovali američki dronovi

Nakon što su talibani prošle sedmice s ciljem konačnog slamanja afganistanske vojske proglasili proljetnu ofanzivu ”El-Feth 2019” kojom su za kratko vrijeme oslobodili najmanje 4.000 kvadratnih kilometara, repovi haridžijske frakcije IDIŠ/ISIL koji u Afganistanu djeluju pod imenom ISKP (Islamska država Provincija Khorasan) prepriječili su se između talibana i afganistanske vojske te napali talibane u nekoliko pokrajina na jugu i istoku države.

Talibani su uglavnom odbili napade te su prethodna dva dana potpuno izbrisali ISKP u Zawiji, Khogyaniju i Sherzadu, dok su danas uspjeli očistiti strateški okrug Watapur u pokrajini Kunar, izvijestili su izvori bliski talibanima.

Talibani su pregazili haridžije u Watapuru nakon čega su spalili njihovo uporište (VIDEO)

Međutim, kako se operacija čišćenja šireg područja Kunara i Nangarhara nastavila, vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je žestoke udare po talibanskim položajima. Tako je u Nangarharu u dva američka napada bespilotnom letjelicom danas ubijeno 8 talibana među kojima se nalaze dva terenska zapovjednika i guverner okruga. U napadu je također stradalo i 20 civila.

Talibanski aktivisti ovaj razvoj događaja opisuju kao jasnu saradnju između ISKP-a i afganistanske vlade odnosno NATO-a budući da je NATO bombardovao talibane tokom sukoba s haridžijama da bi se bombardovanja intenzivirala nakon talibanske prevage na terenu.

Ipak, haridžijski napadi na mudžahide nisu utjecali na ofantivu ”El-Feth”, tako su talibani danas uspjeli osvojiti distrikt Giro u pokrajini Ghazni. Afganistanska vojska je sada izbačena iz 11 od ukupno 14 distrikta u Ghazniju.

Ummet Press