Vladin šef sigurnosti afganistanske sjeverne provincije Takhar i preko 40 vojnika i policajaca ubijeni su u napadima talibana, potvrdili su u srijedu dužnosnici.

Kapetan Raaz Mohammad Doorandesh poginuo je u napadima talibana na distrikte Khwaja Sabzposh i Baharak, u provinciji koja se graniči s Tadžikistanom, rekao je Tariq Arian, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova vlade u Kabulu.

Lokalni zvaničnici naveli su da su talibani izveli više koordiniranih napada na sigurnosne položaje kasno u utorak navečer, prenosi Anadolija.

Talibani su intenzivirali operacije nakon što su Amerikanci povukli većinu snaga te jer su rukovodeći elementi vlade u Kabulu odbili nastavak pregovora, jer se ne slažu za uvođenje šerijata a što je Talibanski glavni zahtjev.

Afganistan je poprište duboke višedesetljetne političke i sigurnosne krize zbog Sovjetske a potom američke invazije na Afganistan. Amerikanci su nakon invazije uspostavili pro-zapadnu sekularnu i kriminalnu vladu koja kontroliše sve glavne gradove.

Ummet Press