Afganistan: Stotinu Dustumovih militanata se predalo talibanima

Dok se borbe na sjeveru Afganistana nastavljaju, deseci militanata lojalnih generalu Rašidu Dustumu počeli su se masovno predavati talibanima.

Prema lokalnim izvorima, talibani su postigli ogroman napredak protiv snaga lojalnih kabulskoj vladi u mnogim različitim regijama na sjeveru Afganistana.

Pored redovnih vojnih snaga vlade u Kabulu, snage Džunbiši-Milli povezane s Dustumom i milicije Džemijetul-islam povezane s drugim poluautonimnim vođama bore se protiv talibana u regiji.

Regionalni izvori navode da su se stotine vojnika i milicija iz tih skupina predale talibanima sa svojim oružjem posljednih sedmica.

Predalo se više od stotinu ljudi

Na sjeveru Farjaba, koji je među regijama u kojima je Dustum jak, zabilježeno je da se više od 100 njegovih militanata predalo talibanima prije tri dana.

https://twitter.com/RisboLensky/status/1403020347251830787

Izvori su naveli kako Dustum više ne pokazuje lice u javnosti te kako radi na ponovnoj aktivaciji Sjevernog Saveza koji je 2001. godine uz pomoć Sjedinjenih Država svrgnuo talibane s vlasti. U izjavi za medije je kratko rekao ”još malo nepažnje i Afganistan će pripasti talibanima.”

Rašid Dustum je zloglasni uzbečki general koji je svoju okrutnost dokazao tokom bitke za grad Mazari-Šerif kada je stotine talibanskih mudžahida zatvorio u kontejnere i ostavio da umru od gladi i žeđi. On je bio načelnik glavnog štaba afganistanske marionetske vojske kao i potpredsjednik Afganistana. Najveću stranu podršku pružaju mu Turska i Sjedinjene Države.

U šest pokrajina sjevernog Afganistana, Dustum je gotovo stvorio mini državu, posebno 1990-ih. Te pokrajine su bile Badgis, Farjab, Džovzjan, Belh, Saripul i Samangan. Međutim, većinu ovih pokrajina danas kontroliraju talibani.

Ummet Press

Komentariši