15 C
Sarajevo
Utorak, 28 Septembra, 2021

Afganistan: Stanovnici 70 sela u Ghoru iskazali lojalnost talibanima

Stanovnici 34 sela u području Barkham Bolagh u najmnogoljudnijem distriktu Firoz Koh prisegnuli su na vjernost vođi talibana šejhu Hibatullahu Akhunzadi, izvijestilo je više izvora.

”Pod vođstvom plemenskih starješina – Hadži Davuda, Nadara Hana i Abdul Raufa, područje u kojem se nalazi oko 2000 obitelji iskazalo je svoju potporu mudžahidima Islamskog Emirata”, objavio je portal El-Emara.

Također, stanovnici područja Bazar Saqwah (17 sela, 1500 obitelji) u distriktu Dawlina pridružili su se talibanima pod vođstvom plemenskog vođe Abdula Samada.

Stanovnici 9 sela u području Saikaba i 4 sela u području Karab Gala također su se pridružili talibanima nakon razgovora između komande talibana i lokalnog plemenskog vođe Hadži Gul Age, izvijestila je El-Emara.

Ovo znači da su talibani putem pregovora, bez ikakve borbe i prolijevanja krvi, stavili kontrolu nad ogromnom teritorijom. Lokalna oružana plemena sada su pod talibanskom komandom i uskoro će ući u bitku za protjerivanje afganistanske vojske iz ostatka ove centralne afganistanske pokrajine.

FOTO/Talibanski zapovjednici na sastanku s plemenskim starješinama

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes