10.8 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Afganistan: Nekoliko istaknutih zapovjednika milicije Hizbul-Islam prešlo u redove talibana

Talibani (IEA) su objavili kako se nekoliko istaknutih vojnih i vjerskih vođa afganistanske milicije Hizbul-Islam priključilo talibanima, par dana prije početka unutarnjih pregovora.

Prema izvještajima, ovi zapovjednici Hizbul-Islama prisegli su na vjernost emiru talibana, šejhu Hibatullahu Akhundzadi, a ”Komisija Dawlat-e-Walshhada” im je upriličila dobrodošlicu.

Među ličnostima koje su ušle u redove talibana su zapovjednik Mulla Shah Muhammad i inženjer Abdul Halim Mubasher iz okruga Imam Sahib u provinciji Kunduz; Mulla Esmatullah i Mulla Abdul Haqq iz okruga Shigal u provinciji Kunar, zapovjednik Ismail Niazi iz provincije Faryab; zapovjednik Haji Ghazi Mohammad Mangal iz okruga Bak u provinciji Host; zapovjednik Noor Khan iz okruga Ahmad Khel u provinciji Paktika; zapovjednik Asadullah Noori iz provincije Faryab; Ghausuddin, vojni zapovjednik okruga Shareen Tagab Qahramani iz Faryaba.

Bez sumnje, ovo će biti značajan udarac za miliciju Hizbul-islam koja ukupno posjeduje oko 2.000 boraca. Milicija, koja je ujedno i politička partija, je dugo godina zajedno ratovala s talibanima protiv američke i afganistanske vojske, ali se 2014. godine okrenula protiv talibana, sklopila sporazum s vladom i kandidirala na izborima osvojivši 16 mjesta u parlamentu.

Unutar-afganistanski pregovori zakazani su za 10. mart i tada će talibani službeno pozvati Vladu u Kabulu da im se pokori te da se formira islamska vlada.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes