Pripadnik američke vojske koji je poginuo u ponedjeljak tokom teškog okršaja s talibanima (IEA) u pokrajini Wardak identificiran je kao 41-godišnji Sgt. Jeremy W. Griffin, objavio je Pentagon.

Jeremy W. Griffin imao je čin narednika za komunikacije pri specijalnim snagama u 3. bataljonu američke vojske, a ovo mu je bio četvrti i ujedno posljednji raspored u Afganistanu.

Talibani tvrde kako je Griffin pak ubijen u noćnim borbama u distriktu Sajedabad u području Tangi Dara te da je afganistanska vojska pretrpjela daleko veće gubitke.

“Gubitak Griffina osjeća se u cijeloj 1. grupi specijalnih snaga i cijeloj zajednici Specijalnih snaga”, rekao je pukovnik Owen G. Ray, zapovjednik američke vojske.

“Bio je vrstan ratnik, cijenjen i voljen vojnik specijalnih snaga koji nikad neće biti zaboravljen“, dodao je Ray.

Griffin je bio posthumno nagrađen velikim brojem medalja za služenje u Južnoj Koreji, Iraku i Afganistanu. Imao je padobransku značku, borbenu pješačku značku, borbenu akcijsku značku, značku rendžera te značku specijalnih snaga američke vojske.

Njegova smrt dolazi nakon što su prekinuti mirovni pregovori između američkih diplomata i talibana ranije ovog mjeseca zbog odluke Donalda Trumpa. Najviši američki general za NATO izjavio je kako sada očekuje pojačano nasilje u Afganistanu, a isto tvrde i talibani.

“Imali smo dva načina da okupaciju Afganistana privedemo kraju. Jedan je bio džihad i borba, a drugi su bili razgovori i pregovori. Ako Trump ne želi pregovore, onda mi biramo prvi način i oni (SAD) će uskoro zažaliti”, rekao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

”Ako budemo imali interesa, napadat ćemo, a ako budemo imali interes da ne napadamo, onda nećemo. No, ako oni budu napali nas, ako budu nastavili sa bombardovanjem i noćnim udarima, onda nastavljamo s onim što radimo već 18 godina“, izjavio je Suhejl Šaheen iz talibanske političke delegacije.

Ummet Press