Afganistan: Na pomolu unutarnji rat između vladinih snaga, talibani razbili i posljednje repove IDIŠ-a

0
463

Afganistanska vlada nije ispoštovala dogovor oko oslobađanja oko 5,000 pripadnika talibanskog pokreta tako da su talibani nastavili vojne operacije diljem države.

Jedinice američke i britanske vojske povukle su se iz nekih južnih predjela Afganistana i one više ne pružaju direktnu vojnu podršku afganistanskoj vojsci u borbi protiv talibana.

U međuvremenu, svega pet dana nakon što su se Ašraf Ghani i Abdullah Abdullah proglasili predsjednicima Afganistana, snage afganistanskog generala Dustuma (Dustum je general koji je odigrao ključnu ulogu u svrgavanju talibana 2001. godine, sada je lojalan Abdullahu Abdullahu) navodno se pripremaju da zauzmu pokrajinu Džovzjan odnosno izbace snage lojalne predsjedniku Ghaniju.

”Situacija je gora nego što se očekivalo. Dr. Abdullah Abdullah izdao je dekret i izjavio kako Gjani više nije predsjednik”, rekao je novinar Zulmay Afghan.

Ukoliko raskol uzme maha, afganistanska vojska koja kontroliše 30% države će se podijeliti na dva dijela te će biti lahak plijen za talibane.

S druge strane, talibani su danas objavili pobjedu nad preostalim repovima haridžijske skupine IDIŠ u pokrajini Kunar. Operacija čišćenja Kunara trajala je dvije sedmice.

”Islamski Emirat nikada neće IDIŠ-u pružiti priliku da Afganistan pretvori u središte (centar) svoje zablude. Rukovodstvo Emirata traži od svojih mudžahida da ne dozvole da pomenuta grupa više regrutuje, trenira ili obavlja druge aktivnosti, kako ne bi mogli prolijevati krv nevinih ljudi i stvarati mržnju”, rekli su talibani u službenoj izjavi.

Ummet Press