Zbog svog geostrateškog položaja u Centralnoj Aziji, Afganistan je kroz historiju bio meta mnogih velikih imperija: Mongola, Perzijanaca, Grka, Makedonaca, Britanaca, Sovjeta i drugih. Zahvaljujući izrazito krševitim planinskim pojasevima i ratobornim domaćinima, Afganistan je za napadače bio prava noćna mora.
 
Aleksandar Makedonski je oko 330. godine prije rođenja Isa a.s osvojio veliku Perziju za svega šest mjeseci, a zatim je s vojskom krenuo na Afganistan kojeg je napadao 3 godine dok ga u konačnici nije zauzeo. Međutim, vladanje Afganistanom iz godine u godinu je bilo sve teže, afganistanski otpor Makedoncima bio je jedan od glavnih faktora koji su utjecali na raspad imperije. Aleksandar Makedonski tada je izgovorio svoju poznatu rečenicu; ”U Afganistan je lahko ući, ali je teško izaći”.
Paštuni, najveća etnička skupina u Afganistanu kojoj uglavnom pripadaju današnji talibani, i prije dolaska islama prezirali su svaku stranu prisutnost u svojoj zemlji i bili su dobri borci, a prmanjem islama još više.
Britanska imperija vodila je tri anglo-afrička rata tokom 19. i početkom 20. stoljeća. Britanska vojska koja je s lakoćom kolonijalizirala većinu poznatog svijeta bila je nemoćna da osvoji Afganistan kojeg je na kraju ponizno napustila.
 
Tokom hladnog rata, Sovjetski savez pokušao je da zauzme Afganistan i njegovu zonu utjecaja nastojeći da uvede komunizam. Međutim, afganistanska plemena su se usprotivila i izbio je sovjetsko-afganistanski rat. Borci ujedinjenih plemena dobili su naziv ”mudžahedini” i oni su uz vojnu podršku arapskih i zapadnih zemalja izbacili sovjete. Neuspješna invazija na Afganistan bila je jedan od razloga finansijskog kolapsa a potom i raspada Sovjetskog saveza.
Ostaci sovjetskih tenkova i oklopnih vozila u Afganistanu
Danas, Sjedinjene Američke Države zapele su u Afganistanu punih 18 godina što je najduži rat u američkoj historiji. Uprkos naprednoj tehnologiji i globalnim resursima, američka vojska nije u stanju da se efektivno suprotstavi talibanima koji su u dobrom položaju i na putu da ovladaju cijelom državom.
 
Mnogi muslimani nisu svjesni činjenice da su upravo talibani osujetili najveći križarski pohod u ovom stoljeću. Allah je Afganistan odabrao da bude bedem islama, primjer otpora i prekretnica koja će, inšallah, okončati očaj i slabost ummeta.