Afganistan: Broj talibanskih boraca rapidno raste (FOTO)

Talibanski koordinator za medije Asaad Afgan proslijedio je fotografije napredne obuke i diplomiranja nekoliko novih jedinica za specijalne namjene pri vojnim kampovima Ebu Bekr es-Siddik (r.a), Hamza ibn Abdul-Muttalib (r.a) i Muaz ibn Džebel (r.a) koji su formirani i smješteni u planinskim predjelima.

Radi se o nekoliko stotina talibana koji će biti pripojeni postojećim udarnim snagama. Smatra se kako će talibani u proljeće ove godine udvostručiti broj vojnih operacija s ciljem konačnog razbijanja Vlade i istjerivanja vojske SAD-a koja u Afganistanu broji blizu 20.000 vojnika i vojnog osoblja.

Očito je da se talibani užurbano pripremaju za operaciju koja će biti napravljena po uzoru na uspješnu ofanzivu ”Hendek 2018” kojom se povezao talibanski teritorij.

This slideshow requires JavaScript.

Gledajući fotografije nove generacije talibanskih boraca koji su pod punom ratnom opremom, teško je povjerovati da se radi o istim onim ljudima koji su prije samo deceniju ili dvije u papučama, noseći neprecizno lahko naoružanje, jurišali na američke baze i vojne postrojbe.

Postoji nekoliko pojedinačnih svjedočenja američkih vojnika koji su se našli u izravnim borbama s talibanima. Oni tvrde da talibani jako brzo napreduju u vojnoj tehnici te kako im se to čini zastrašujućim.

Ummet Press