Četvrtak, Decembar 12, 2019
Naslovnica Vijesti Palestina Abbas: Palestinici izlaze iz svih sporazuma s Izraelom

Abbas: Palestinici izlaze iz svih sporazuma s Izraelom

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da Palestinci više neće poštivati prethodne sporazume s Izraelom.

Objavio je to nakon što su izraelski bageri srušili palestinske zgrade u istočnom Jerusalemu tvrdeći da su bespravne.

Sporazumi potpisani u posljednjih 25 godina pokrivaju brojna područja, uključujući sigurnosnu suradnju. Izrael još nije odgovorio na taj potez.

Abbas je najavio da će se osnovati komisiju koja će predložiti kako provesti tu odluku.

Rušenje palestinskih zgrada izazvalo je međunarodnu osudu i ostavilo bez doma 17 ljudi.

“U svijetlu ustrajanja okupacijskih vlasti (Izraela) u kršenju svih potpisanih sporazuma i obaveza, objavljujemo odluku vodstva da prestane djelovati prema sporazumima potpisanima s izraelskom stranom”, rekao je Abbas, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Zasad je nejasno što će to stvarno značiti i odnosi li se odluka na palestinsko priznanje Izraela, ključni dio mirovnih sporazuma iz Osla iz 1993. kojima je uspostavljena palestinska samouprava na okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i u Pojasu Gaze.

Palestinski pokret Hamas je u saopćenju ocijenio, podržavajući Abbasovu odluku o suspenziji sporazuma s Izraelom, da se radi o “koraku u pravom smjeru”.

“Odluka je u skladu sa zahtjevima teške faze u kojoj se nalazi palestinsko pitanje. Njome se ispravljaju pogrešni tragovi koji su iskrivili palestinski politički diskurs i doveli ga u ovu tešku situaciju”, navodi se u saopćenju objavljenom u petak.

Izrael je u prošlosti upozoravao da će povlačenje iz sporazuma dovesti do kraja palestinskih vlasti, odnosno vlade.

Rušenje domova

Napetosti između Izraela i Palestinaca pojačane su proteklih dana nakon rušenja zgrada u Wadi Hummusu, palestinskom selu u istočnom Jerusalemu za koje je izraelski vrhovni sud ocijenio da su izgrađene preblizu zaštitnog zida oko Zapadne obale.

Više od 20 stanova uništeno je području koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967.

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Rušenje je posljednji potez u dugotrajnom sporu o budućnosti Jerusalema, svetog mjesta tri religije i doma za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca.

Izraelski Vrhovni sud presudio je u junu da je narušena zabrana gradnje. Rok stanovnicima za uklanjanje bespravnih zgrada ili njihovih dijelova istekao je u petak.

Izrael tvrdi da su zgrade ilegalno izgrađene preblizu granice na Zapadnoj obali, a stanovnici kažu da nemaju gdje graditi i da je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

Palestinci žele da Istočni Jerusalem bude glavni grad buduće palestinske države.

Izvor: Agencije

Must Read

Talibani žestoko napali najveću američku vojnu bazu u Afganistanu

Afganistanska zračna baza Bagram koju drži vojska Sjedinjenih Američkih Država od jutros je pod žestokim napadom talibana.''Usred operacije El-Feth jutros je izveden složen napad...

Američki mediji: ”Afganistanski rat je pogreška od trilion dolara”

Analiza koju je ovih dana objavio ugledni Washington Post odjeknula je Sjedinjenim Američkim Državama. U analizi se navodi kako najviši američki dužnosnici namjerno svjetsku...

Turska spremna poslati vojne trupe u Libiju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je spremnost svoje zemlje da pošalje vojne snage u Libiju ako to zatraži legitimna vlada u Tripoliju, naglašavajući da...

Sirija: Opozicija nastoji sirijsku funtu potpuno zamijeniti turskom lirom

Sirijska privremena vlada, ali i Vlada spasa koja djeluje u Idlibu, zadnjih dana su napravili ozbiljan korak ka uvođenju turske lire koja bi trebala...

Afganistan: Talibanima se u novembru pridružilo 848 vladinih vojnika i službenika

Portal El-Emara koji objavljuje službene političke proglase talibana objavio je kako je u mjesecu novembru ove godine čak 848 pripadnika afganistanske vlade prešlo na...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA