A pravoslavno bratstvo? Srbija glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu

Na hitnoj sjednici Generalne skupšine Ujedinjenih nacija izglasana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom.

Ujedinjeni narodi su velikom većinom glasali za rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog ruske invazije na Ukrajinu i poziva na trenutno povlačenje njenih snaga.

Za je glasala 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35. Bosna i Hercegovina, ali i Srbija su među državama koje su glasale “za”.

Zahtijeva se da “Ruska Federacija odmah prestane s upotrebom sile protiv Ukrajine” i “odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage”.

Rusi smatraju da ih je Srbija izdala te u pitanje dovode pravoslavno bratstvo u koje se oba naroda decenijama kunu, zbog čega se danas oglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Vrlo mi je teško bilo da sistematizujem ono što sam htio da kažem. Vjerovatno nikada teže i u najgorem raspoloženju se obraćam ljudima”, kazao je Vučić.

“U prethodnih 48 sati nisam obavještavao nikoga s kim smo sve razgovarali. Lično sam razgovarao sa predstavnicima EU, SAD-a, Ursulom von der Leyen, razmjenjivao poruke oko svih važnih pitanja: od našeg glasanja u UN-u do sankcija koje se uvode Ruskoj Federaciji. Srbija je suočena sa nevjerovatnim pritiskom”, naglasio je Vučić

“Srbija se danas pridružila osudi napada na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama. Nismo to smjeli zbog historije da prešutimo. U tekstu se ne spominju bilo kakve sankcije”, rekao je Vučić.

klix.ba/UP

Komentariši