Talibani su odbili ponudu Turske da osigura međunarodni aerodrom “Hamid Karzai” u Kabulu nakon povlačenja NATO snaga pod vodstvom SAD-a.

Prema izvoru Reutersa, u izjavi Suhejla Šahina, političkog glasnogovornika talibana, navedeno je da bi u skladu s sporazumom potpisanim sa SAD-om 2020. godine Turska trebala povući svoje vojne snage iz Afganistana.

“Turska je dio NATO snaga”

U pisanoj izjavi koju je dao Suhejl Šahin, navedeno je da je “Turska posljednjih 20 godina bila dio snaga NATO-a u Afganistanu, s tim u vezi, trebala bi se povući u skladu s sporazumom koji smo potpisali sa Sjedinjenim Državama 29. 2020. ”

Šahin je također rekao: “Osim toga, Turska je dobra zemlja i s Afganistanom ima historijske odnose. Želimo imati bliske i dobre odnose kada se u Afganistanu uspostavi nova islamska vlada.”

Na sastanku NATO-a u maju Turska je ponudila saveznicima da osigura međunarodni aerodrom u Kabulu nakon povlačenja NATO snaga.

Ministar turske odbrane Hulusi Akar rekao je u utorak u izjavi: “Sastajemo se s Amerikancima u vezi s Afganistanom. Razgovarali smo na sastanku ministara obrane NATO-a u utorak. Namjeravamo ostati u Afganistanu, ovisno o uvjetima. Koji su naši uvjeti? Financijska i logistička podrška.”

UMMETPRESS.COM