7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

300 Afganistanaca vratilo se u Afganistan iz Abu Dabija nakon što SAD nisu ispunile data obećanja

Gotovo 300 afganistanskih državljana koji su prije sedam mjeseci tokom procesa evakuacije premješteni u kamp u Abu Dabiju, UAE, vratilo se u svoju matičnu zemlju.

Za vrijeme evakuacije iz Afganistana, SAD su premjestile veliki broj afganistanskih državljana, od kojih su neki radili sa američkim vojnim i civilnim institucijama i nizom drugih zapadnih zemalja.

Broj raseljenih je bio više od 80.000 u pet vojnih kampova unutar SAD-a i drugih kampova koje je osnovala ova država u Albaniji, Abu Dabiju, Ugandi, Njemačkoj i Kataru. Ali tokom sedam mjeseci koliko je prošlo od evakuacije, mali broj njih je uspio pronaći normalan način života, a hiljade njih još uvijek luta i čeka da budu premješteni ili preseljeni u Sjedinjene Države.

Američki izvori su u više navrata rekli da su pregledali dokumente i da ispunjavaju uslove za premještaj u Sjedinjene Države, dok američki mediji kažu da od 27.000 podnositelja zahtjeva samo 130 ima pravo na stalni boravak u Sjedinjenim Državama. Prijavljeni su teški životni uslovi u kampovima u kojima se nalaze raseljeni državljani Afganistana.

Afganistanci zaglavljeni u kampu u Abu Dabiju, koji broji više od 5.000, organizirali su demonstracije tražeći da se njihovi slučajevi procesuiraju. Teško stanje Afganistanaca u logorima navelo je mnoge da preispitaju mogućnost povratka kući.

Oko 300 afganistanaca koji su proveli u privremenim izbjegličkim kampovima u Abu Dabiju vratilo se u Afganistan. Rekli su da su građani Afganistana prebačeni iz Sjedinjenih Država u izbjegličke kampove u Abu Dabiju suočeni s mnogim problemima, a oko tri sedmice prije, kako su nazvali lažnim obećanjem Sjedinjenih Država, organizovali su višednevne proteste kojima se Sjedinjene Države nisu pozabavile.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes