7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

21 godina od rušenja kipova Bude u Afganistnu: Priča o Mula Omeru i dr. Jusufu Kardaviju

Prošla je tačno 21 godina od talibanskog rušenja kipova Bude u središnjoj provinciji Bamjan. Rušenje, koje je otpočelo 2. marta, trajalo je danima. Kipovi su gađani artiljerijom, a potom su dokrajčeni detonacijom eksploziva postavljenog unutar njih. 

Mula Omer, vođa vjernika i predsjednik Islamskog Emirata Afganistan, 2000. godine je naredio rušenje budinih kipova u Afganistanu.

Svjetska javnost je burno reagovala na ovaj potez Mula Omera, iako prije toga niko nije ni želio da sluša izvještaje o gladi afganistanske djece. Kada su djeca umirala od gladi, svijet nije bio zainteresiran, ali kada su u isto vrijeme rušeni kipovi, onda se svijet dig'o na noge, kako bi zaštitio kamene statue.

Među onima koji su žustro kritikovali Mula Omera za rušenje kipova, bio je i predsjednik Unije svjetskih učenjaka – dr. Jusuf el-Kardavi.

Ne bi li uspio nagovoriti Mula Omera da odustane od rušenja kipova, Kardavi se zaputio u Afganistan. Kada je stigao tamo, obratio se Mula Omeru riječima: „Ako vi nemate poštivanja prema budinim kipovima, onda ih predajte onima koji imaju”

U to vrijeme, Japan je ponudio 250 miliona dolara za kipove, iako prije toga, naravno, nije ponudio ni dolar kao pomoć za gladnu djecu Afganistana.

Mula Omer je odgovorio:

„Za mene, da budem pozvan na Sudnjem danu riječima: ‘Gdje je Mula Omer – rušilac kipova’, bolje je nego da budem pozvan rječima: ‘Gdje je Mula Omer – prodavac kipova’.“

Ubrzo nakon rušenja kipova, pao je snijeg koji je potopio afganistanska polja. Suša koja je dugo vrijeme trajala, bila je uzrokom slabe žetve, što je izazvalo glad. Međutim, nakon rušenja kipova, Afganistanci su posvjedočili spuštanju bereketa.

Mnogi muslimanski vladari koji su vladali regionom pokušali su da sruše ove kipove, ali to u tom vremenu nije bilo moguće. Kipovi Bude, za koje se smatra da su uklesani u stijene između 3-5 stoljeća prije nove ere, bili su visoki 55 i 38 metara.

Nakon svega, prenosi se da je Mula Omer izjavio: “Muslimani bi trebali biti ponosni na rušenje kipova Bude. Hvala Bogu što smo ih srušili.”

Nije prošlo dugo od rušenja kipova, a NATO alijansa predvođena američkim snagama napala je i srušila vladu talibana.

Izvor: Bilad al sham

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes